Advocaat vrijgesproken van verkrachten cliŽnt

Een 40-jarige Nijmeegse advocaat hoeft niet de cel in voor het verkrachten van een van zijn cliënten. Tegen hem was een anderhalf jaar cel geëist, maar volgens de rechter is er te weinig bewijs. Wel kreeg de man 180 uur werkstraf omdat hij de borsten van de vrouw heeft betast.

Het slachtoffer wendde zich in 2010 tot de advocaat om haar bij te staan bij haar echtscheiding. In december zou de man haar op zijn kantoor hebben geprobeerd te kussen en zou hij met zijn vingers haar lichaam zijn binnengedrongen. Ook zou de verdachte zich twee keer hebben bevredigd bij de vrouw thuis.

Volgens de rechtbank in Utrecht heeft de advocaat de grens van het toelaatbare overschreden. "Zeker een echtscheidingsadvocaat moet zich er altijd van bewust zijn dat hij vaak cliënten bijstaat die zich in een emotioneel moeilijke fase van hun leven bevinden." De rechter vindt dat de man zijn seksuele gevoelens had moeten onderdrukken of de vrouw niet meer als advocaat had moeten bijstaan.

De Nijmegenaar mag zijn beroep gewoon blijven uitoefenen. Naast een celstraf eiste het Openbaar Ministerie ook een beroepsverbod, maar daar stemde de rechter niet mee in.