Robert M.: Vonnis staat al vast

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. heeft het idee dat zijn straf al vaststaat. Dat zei hij dinsdag tegen de wrakingskamer. "Ik heb de hele tijd het gevoel dat het eindvonnis al is geschreven: ik moet nooit meer vrijkomen."

Volgens M. heeft niet alleen de rechtbank, maar hebben ook de media hem al veroordeeld. "Ik voel dat het idee is dat als ik in tbs beland, ik waarschijnlijk nooit meer vrij kom."

M. voerde dinsdag uitgebreid het woord voor de wrakingskamer. Hij ging gedetailleerd in op eerdere besluiten van de rechtbank over bijvoorbeeld het spreekrecht voor ouders en wees op vermeende tegenstrijdigheden in die beslissingen.

De verdachte heeft naar eigen zeggen steeds het gevoel gehad dat de rechtbank de ouders koste wat kost het woord wil laten voeren. Die zou 'alle mogelijke trucjes' uithalen om 'aan dat doel te komen, ongeacht wat de wet zei'. Ook verklaarde M. al vanaf het begin het idee te hebben 'dat de rechter er alles en alles aan gaat doen om het spreekrecht te garanderen'.

Robert M.: vonnis staat al vast
Robert M.: Vonnis staat al vast (Foto: ANP)