Ad Melkert officieel kandidaat VN-functie

Voormalig PvdA-leider Ad Melkert is officieel in de race voor een hoge functie bij de Verenigde Naties. Hij is een van de negen kandidaten om de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) te gaan leiden, zo is maandag bekendgemaakt.

Melkert is voorgedragen door de Nederlandse regering. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte in december al bekend dat het Melkert zou voordragen. De verkiezing van de nieuwe directeur-generaal van de ILO vindt plaats op 28 mei.

De ILO is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties waarvan 183 landen lid zijn en is gevestigd in het Zwitserse Genève. De ILO formuleert en bevordert naleving van internationale verdragen, zoals het recht op vrijheid van vereniging en collectieve onderhandelingen en het verbod op discriminatie, dwang- en kinderarbeid.

Melkert was van 1994 tot 1998 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarna was hij fractievoorzitter voor de PvdA en in 2002 was hij lijsttrekker namens de sociaaldemocraten. Na een dramatische verkiezingsuitslag verliet hij de nationale politiek en bekleedde hij functies bij de Wereldbank en bij de VN.

Vanaf juli 2009 tot september 2011 was Melkert speciaal gezant van de secretaris-generaal van de VN en was hij hoofd van de VN-missie in Irak.


Ad Melkert officieel kandidaat VN-functie (Foto: Novum)