Schippers: comazuiper hoeft niet zelf te betalen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vindt dat comazuipers niet zelf de kosten moeten betalen van hun ziekenhuisopname. Dat zegt ze maandag in de Volkskrant in een reactie op het idee van bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente Herre Kingma om comazuipers zelf voor de overlast op te laten draaien.

Kingma beklaagde zich er vorige week over dat zijn ziekenhuis weer vijftien alcoholgerelateerde bezoekers had. Hij slingerde daarop de discussie over het zelf betalen voor opname van comazuipers aan en opperde dat tientallen miljoenen euro's te besparen zijn als de comazuipers zelf opdraaien voor de kosten.

Schippers liet vorige week in een eerste reactie weten 'zeer binnenkort' om tafel te gaan met hulpverleners en bestuurders om te praten over de overlast en kosten die comazuipers met zich meebrengen. In de Volkskrant wijst ze de suggestie van Kingma echter af.

De bewindsvrouw wijst er in de krant op dat spoedeisende hulp in het ziekenhuis bij de basisverzekering hoort. "Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd. Wie zorg nodig heeft die wordt gedekt door de basisverzekering, heeft daar recht op."

Ze waarschuwt ook voor willekeur. "Denk aan de makkelijk in het oog lopende risico's: roken, alcohol, drugs. Maar ook aan iemand die met 180 kilometer per uur met zijn auto uit de bocht vliegt en daarna van het asfalt moet worden gehaald. Dan geldt het toch net zo goed?"


Schippers: comazuiper hoeft niet zelf te betalen (Foto: Novum)