Nederland geeft vier miljoen voor noodhulp Sahel

Nederland trekt vier miljoen euro uit voor noodhulp in de landstreek Sahel, waar miljoenen mensen het slachtoffer zijn van aanhoudende droogte. Unicef en het Wereldvoedselprogramma krijgen elk twee miljoen euro om voedselhulp te bieden in de zwaarst getroffen gebieden in Niger en Tsjaad, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Met de bijdrage reageert Nederland op een dringend hulpverzoek van de Verenigde Naties. Ook onder meer Duitsland (twaalf miljoen euro), België (3,8 miljoen euro), Spanje (2,4 miljoen euro), Ierland (vijf miljoen euro), Denemarken (vier miljoen euro) en Zweden (11,4 miljoen euro) hebben hulp toegezegd.

In het gebied zijn Niger, Tsjaad, Mali en Mauritanië het zwaarst getroffen, maar ook Burkina Faso, Senegal en Kameroen kampen met de gevolgen van de droogte. De crisis volgt op de droogte van 2009 en 2010. Volgens Unicef dreigen een miljoen kinderen te worden getroffen door de ergste vorm van ondervoeding. Op korte termijn zou voor meer dan tien miljoen mensen voedselhulp nodig zijn.