Lage opkomst bij demonstratie tegen Poetin

Duizenden betogers hebben zich zaterdag in het centrum van Moskou verzameld om het aftreden van de nieuwgekozen president Vladimir Poetin te eisen. Hoewel er meer dan twintigduizend betogers bijeen zijn gekomen, is de mensenmenigte in vergelijking met eerdere betogingen tegen Poetin minder groot. Het lijkt een teken te zijn dat de oppositiebeweging aan kracht heeft ingeboet.

Poetin was van 2000 tot 2008 president, waarna hij premier werd, omdat hij het maximale aantal termijnen als president had volgemaakt. Afgelopen zondag won hij de presidentsverkiezingen met 64 procent van de stemmen. Poetins besluit weer mee te dingen naar het hoogste ambt wekte de woede van de oppositie die genoeg heeft van Poetin. Een groot deel van de Russische bevolking is bovendien boos over de fraude bij de parlementsverkiezingen in december en heeft zich bij de oppositie aangesloten.

De betogers zeiden de resultaten van de presidentsverkiezingen niet te willen erkennen. "Dit waren geen verkiezingen. Dit is geen president", stond op een van de spandoeken die demonstranten in de lucht hielden. Oppositieleider Garry Kasparov sprak in vergelijkbare bewoordingen de actievoerders toe. "Dit was geen verkiezing", aldus de voormalig schaakgrootmeester. "Dit was een speciale operatie van een boef die terug wilde keren naar het Kremlin."

De Russische acteur Maksim Vitorgan, die samen met duizenden anderen als waarnemer optrad bij de verkiezingen, sprak van een grootschalige fraude bij de presidentsverkiezingen. "We zijn allemaal vernederd en beledigd", aldus Vitorgan. Poetin heeft 'de slag om de cijfers gewonnen'. "Hij is een president van cijfers, geen president van het volk. We weten de waarheid, maar wat moeten we daar mee doen?" Hij verwoordde de zorg dat de oppositie het momentum dreigt kwijt te raken. Andere betogers bleven optimistisch, ondanks het feit dat de betoging van zaterdag lang niet zo groot was als de betogingen in december, toen honderdduizend mensen op de been waren.

Maandag pakte de politie van Moskou 250 betogers op die na een demonstratie op straat bleven. Oppositieleider Sergej Oedaltsov zei zaterdag opnieuw op straat te willen blijven als de demonstratie voorbij is. "We moeten ons best doen zodat het Kremlin voor 7 mei van deze oplichter bevrijd is", waarmee hij verwees naar de dag waarop Poetin beëdigd wordt.