'LSD-trip helpt tegen alcoholisme'

Één dosis LSD kan alcoholisten van hun verslaving afhelpen. Dat zou blijken uit een analyse van vier decennia oude gegevens over behandelingen met de hallucinogene drug, die is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Psychopharmacology.

In het kader van de studie werd gekeken naar behandelingen met LSD die werden uitgevoerd tussen 1966 en 1970, toen dit nog was toegestaan. Destijds bleef een kwantitatieve analyse van het voordeel van het middel echter achterwege, en dus werden de oude gegevens afgestofd en opnieuw bekeken.

Smirnoff & co (Wikimedia/Mallerd)De data komt van verschillende behandelprogramma's voor alcoholisten. Die werden op diverse manieren behandeld. Sommigen namen enkel deel aan gesprekken, anderen kregen ook muziek te horen, en bepaalde patiënten werd een dosis LSD gegeven. Na zes maanden dronk tegen de 60 procent van de laatste groep minder of geen alcohol, bij de rest was dit onder de 40 procent. Na een jaar was het effect verdwenen.

De onderzoekers vinden het eigenaardig dat de positieve invloed van LSD op de behandeling van alcoholmisbruik niet verder is onderzocht. Het middel zou veel effectiever zijn dan andere bekende behandelmethodes.

"Voor het genezen van alcohol-afhankelijkheid is een forse verandering nodig in de manier waarop iemand zichzelf ziet, en dat doet LSD", aldus de Britse psychiater David Nutt tegen BBC News. De professor pleit voor liberalere drugswetgeving om meer onderzoek mogelijk te maken. Hij was tot voor kort adviseur drugsbeleid van de Britse regering, maar werd ontslagen vanwege zijn standpunten.


Een mix van twee door LSD-gebruik beïnvloede nummers van The Beatles