COC wil boycot Sint-Petersburg om antihomowet

COC Nederland en de Gay Krant roepen woensdag op tot het boycotten van Sint-Petersburg als reisbestemming. Aanleiding is een wet die minderjarigen in de tweede stad van Rusland moet beschermen, maar die volgens deze homo-organisaties in de praktijk betekent dat niet meer kan worden gesproken over homoseksualiteit.

Hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol en voorzitter van COC Nederland Vera Bergkamp zeggen niet stilzwijgend te kunnen toezien hoe 'onze Russische vrienden' monddood worden gemaakt.

Eind vorig jaar nam de gemeenteraad van Sint-Petersburg een wet aan waarin propaganda van homoseksualiteit onder minderjarigen strafbaar wordt. Wie zich hier wel schuldig aan maakt, riskeert een boete van omgerekend ongeveer dertienduizend euro. De gouverneur moet de wet nog ondertekenen.

Met de actie wil de Gay Krant en COC Nederland de homogemeenschap in Sint-Petersburg steunen. De boycot sluit volgens de twee partijen aan bij een soortgelijke actie van de internationale belangenorganisatie All Out.

Via de websites van het COC en de Gay Krant kunnen sympathisanten een petitie van All Out tekenen. Vooralsnog hebben bijna negentigduizend mensen de campagne om Sint-Petersburg als reisbestemming te boycotten gesteund.