Iran zou atoombom in Noord-Korea hebben getest

Meetgegevens wijzen uit dat in 2010 in Noord-Korea twee geheime kernproeven plaatsgevonden hebben. Verschillende geheime diensten geloven dat minstens één van de bommen die gebruikt zijn bij deze proeven van Iraanse makelij zou zijn.

Deze conclusie trekt de Duitse krant Welt op basis van meetgegevens uit het gerenommeerde blad Nature en het publieke geheim dat Iran en Noord-Korea al jarenlang de koppen bij elkaar steken wat betreft ontwikkeling van hun nucleare programma's. Noord-Korea zou tegenover de internationale gemeenschap niets te verliezen hebben, Iran des te meer. Hieruit leidt de Duitse krant af dat het regime van Kim Jong-Il een aanbod heeft gedaan aan het regime van Ahmadinejad om in zijn land een Iraans kernwapen te testen.

De internationale gemeenschap gelooft al jaren dat Iran er naast haar civiele nucleare programma, er ook een militair nuclear programma op na houdt. Iran ontkent dit al jaren en wijst erop alleen civiel nuclear onderzoek uit te voeren ten behoeve van kernenergie. Toch zijn er ook westerse experts op het gebied van defensie die Iran bijstaan, aangezien er op Iraans grondgebied tot op heden geen kernbom getest is.