Wilders: Herinvoeren gulden voordeliger dan euro

Het herinvoeren van de gulden is goedkoper dan doorgaan met de euro. Dat is volgens PVV-leider Geert Wilders de uitkomst van het onderzoek dat de partij liet uitvoeren naar de kosten van herinvoering van de munt die in 2002 werd afgeschaft.

Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door het Londense onderzoeksbureau Lombard Street Research (LSR), zou blijken dat de euro Nederland veel meer heeft gekost dan opgeleverd. Wilders zegt zaterdag in De Telegraaf dat de voordelen van de euro per persoon uitkomen op achthonderd euro per jaar. De nadelen zouden per persoon echter neerkomen op een bedrag van 2700 euro per jaar, door minder economische groei en ondermaatse consumptie door de eurocrisis.

Volgens Wilders blijkt uit het onderzoek bovendien dat blijvende deelname aan de euro minstens 127 miljard gaat kosten. Wilders wilde in de krant niet zeggen wat het kost als Nederland uit de eurozone stapt. Wel zouden die kosten volgens de onderzoekers binnen twee jaar zijn terugverdiend.

De PVV-leider vindt dat de uitkomsten van het onderzoek aanleiding zijn voor een referendum. "Laat de Nederlandse burgers kiezen of ze die prachtige gulden terugwillen in plaats van doormodderen met de euro", zegt hij in de krant.

Wilders kondigde in november aan dat hij wilde weten wat het kost om de gulden weer in te voeren. Hij liet toen weten een 'gerenommeerd' internationaal onderzoeksbureau te hebben ingehuurd. Al snel bleek dat LSR bekend staat als een fel criticus van de euro. De complete onderzoeksresultaten worden maandag gepresenteerd in Den Haag.


Wilders: Herinvoeren gulden voordeliger dan euro (Foto: Novum)