President RoemeniŽ vindt Rutte beledigend

President van Roemenië Traian Basescu vindt dat premier Mark Rutte (VVD) zich beledigend heeft uitgelaten. Dat heeft hij vrijdag gezegd. Rutte eist dat Roemenië verdere hervormingen doorvoert voordat Nederland instemt met toetreding van het land tot het Schengengebied, een verzoek dat Basescu 'een onmetelijke belediging' noemt.

In de Schengenzone, die bestaat uit de meeste EU-landen, IJsland, Zwitserland en Noorwegen, wordt zonder grenscontroles gereisd. Nederland verzet zich als enige EU-land tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot dit gebied. Alle landen moeten er echter mee instemmen.

Rutte wil bewijs zien dat beide landen werkelijk actie ondernemen tegen corruptie en de georganiseerde misdaad. Ook moet de rechterlijke macht aantoonbaar onafhankelijker functioneren.

Als concrete eis stelde Rutte eerder dat er twee keer een positieve voortgangsrapportage van de Europese Commissie over Roemenië en Bulgarije moet komen. De commissie brengt zo'n rapport elke zes maanden uit. Donderdagavond gaf Rutte aan dat er nog een positief rapport over beide landen moet komen. De beslissing over de kwestie stelde hij uit tot september.