'Akkoord redding Griekenland dichtbij'

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden lijken na uren onderhandelen in de nacht van maandag op dinsdag overeenstemming te hebben bereikt over onderdelen van het tweede reddingsplan voor Griekenland van 130 miljard euro. Maar de banken lijken het nieuwste struikelblok te zijn nu ze gevraagd worden extra afschrijvingen te doen. Dat meldden diplomaten.

Onderwerpen als een aparte geblokkeerde rekening voor de nieuwe steun aan Griekenland en intensiever, permanent toezicht op het uitgeven van het geld door de Grieken lijken niet langer een struikelblok voor de ministers. De gesprekken met de financiële sector lopen daarentegen zeer moeilijk.

Volgens recente berekeningen van de geldschieters van Griekenland zal de schuld in 2020 niet zijn teruggebracht tot 120 procent van het bruto binnenlands product, maar uitkomen op 129 procent. Volgens het Internationaal Monetair Fonds is het doel van 120 procent wel nodig om de Griekse economie op lange termijn levensvatbaar te maken. Daarom wordt er opnieuw met de banken gesproken over een grotere kwijtschelding. Ook nationale centrale banken zouden een deel van hun Grieks staatspapier moeten kwijtschelden om de kloof te dichten.

'Akkoord redding Griekenland dichtbij'
'Akkoord redding Griekenland dichtbij' (Foto: ANP)