Poetin: Rusland moet leger moderniseren

Rusland moet zijn leger moderniseren, om zich te wapenen tegen derden, die het gemunt hebben op de natuurlijke rijkdommen van het land. Dat schrijft premier Vladimir Poetin in een artikel in de regeringskrant Rossijskaja Gazeta.

In het maandag gepubliceerde artikel zet Poetin zijn ideeën over de modernisering van het leger uiteen. Hij noemt geen specifiek land dat het gemunt zou hebben op de natuurlijke rijkdommen van Rusland, maar in het verleden heeft hij de Verenigde Staten hiervan beschuldigd.

"We moeten niemand in de verleiding brengen door onze zwakheid", schrijft hij.

De regering is van plan de komende tien jaar omgerekend bijna zeshonderd miljard euro uit te trekken voor de aankoop van meer dan vierhonderd intercontinentale ballistische raketten, meer dan zeshonderd gevechtsvliegtuigen, tientallen onderzeeërs en andere marineschepen en duizenden pantserwagens, schrijft Poetin. In reactie op de Amerikaanse plannen voor een raketschild zal Rusland wapens ontwikkelen die daarin kunnen doordringen, zo staat in het stuk. In dit opzicht kan Rusland volgens Poetin niet patriottisch genoeg zijn.

Poetin schrijft ook dat Rusland dertig tot vijftig jaar vooruit moet kijken, om bedreigingen te kunnen zien aankomen die uitgaan van toekomstige wapentechnologieën. De premier ziet geen nucleair conflict in het verschiet, maar denkt dat nieuwe wapens ervoor zullen zorgen dat oorlogen een ander karakter zullen krijgen. Hij doelt daarmee met name op niet-nucleaire precisiewapens voor de lange afstand.

"Het is duidelijk dat we onze internationale positie niet kunnen versterken en de economie en democratische instellingen niet kunnen opbouwen als we niet in staat zijn Rusland te verdedigen", schrijft Poetin, die kandidaat is bij de in maart te houden presidentsverkiezingen.


Poetin: Rusland moet leger moderniseren (Foto: Novum)