Coffeeshops Haarlem weigeren wietpas in te voeren

De coffeeshops in Haarlem weigeren vanaf volgend jaar een wietpas in te voeren. De zestien coffeeshops concluderen uit een eigen enquête dat slechts twaalf procent van de klanten bereid is zich te laten registreren in een ledenbestand. "Als wij ruim 85 procent van onze klanten verliezen, gaan we failliet", zegt voorzitter van het Team Haarlemse Coffeeshopondernemers (THC) Wilco Sijm.

In Noord-Brabant, Limburg en Zeeland is de pas al sinds 1 januari verplicht. Door protesten van onder meer Maastricht tegen de snelle invoering wordt pas vanaf 1 mei gecontroleerd of de pas ook daadwerkelijk is ingevoerd.

De pas moet drugstoerisme tegengaan. Vooral in het zuiden van het land veroorzaakt dat overlast. Om te voorkomen dat het probleem zich verplaatst, wordt de pas ook in de rest van het land ingevoerd.

Klanten kunnen alleen lid worden van een coffeeshop in de gemeente waar ze wonen. De Tweede Kamer heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in november gevraagd het College Bescherming Persoonsgegevens de privéaspecten te laten onderzoeken. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi voorspelde toen al dat veel mensen nooit een wietpas zullen aanvragen uit angst voor wat er met hun gegevens gebeurt.

De zestien coffeeshops in Haarlem namen hun enquête onder 702 bezoekers af. Van de klanten die zich niet willen laten registreren, zegt 59 procent dit een inbreuk op de privacy te vinden. Zes op de tien registratieweigeraars zeggen hun drugs vanaf volgend jaar bij de straat- of huisdealer te halen. Twee van de tien zeggen zelf te gaan kweken.