'Eerwraak in Nederland toegestaan'

Een Haagse rechter heeft gisteren een opmerkelijke uitspraak gedaan die verregaande gevolgen kan hebben. Volgens de magistraat staat religie boven de wet. Hiermee zou het in principe zelfs mogelijk zijn om eerwraak ongestraft te laten.

De zaak diende gisteren voor de Haagse kantonrechter. Een orthodoxe jood had een zaak aangespannen omdat hij op 8 oktober zijn identiteitsbewijs niet kon tonen. Het was echter zaterdag, oftewel sabbat, en joden mogen dan geen spullen bij zich dragen. De man kreeg van de politie een boete van 150 euro.

De rechter sprak de man echter vrij. Volgens hem heeft de jood voldaan aan zijn religieuze plicht. "De religieuze plicht weegt zwaarder dan de plicht om te voldoen aan de wettelijke voorschriften in Nederland", verklaart persrechter Elkerbout.

Een belangrijke uitspraak, waar veel religieuzen wel eens profijt van kunnen hebben. "Bijvoorbeeld voor het boerkaverbod. Het zou zo maar kunnen zijn dat moslima’s met deze uitspraak in de hand stellen dat zij de wet niet overtreden omdat de boerka een godsdienstige verplichting is", weet professor Herman Loonstein.

Niet alleen het boerkaverbod kan dan in de prullenbak. Ook andere, minder fijne kanten van religies zouden dan onder het mom van 'religieuze plicht' oogluikend worden toegestaan. Denk dan bijvoorbeeld aan ritueel slachten, het uithuwelijken van jonge meisjes, het slaan van vrouwen en zelfs eerwraak.