'Veel misbruik in orthodox-protestants gezin'

Veel jongeren in orthodox-protestantse gezinnen zijn of worden seksueel misbruikt. Hulpverleners in de zogenoemde bible belt, het gebied van Zeeland tot de Veluwe, ontvangen daar opvallend veel signalen over. Kenniscentrum Movisie is bezorgd en wil dat er een onderzoek naar het misbruik komt, meldt het instituut dinsdag.

Movisie deed onderzoek naar huiselijk geweld maar kreeg onverwacht te maken met meldingen van seksueel misbruik. Een aantal hulpverleners vermoedt dat het seksueel misbruik vaker voorkomt in gesloten orthodox-protestantse gezinnen dan in andere gezinnen.

"Ik dacht dat het één op de vier was die seksueel misbruik meemaakt, maar ik heb nu de indruk dat één op de vier géén incest meemaakt", zegt een van de hulpverleners. Ze kregen onder meer meldingen van meisjes die zowel binnen het gezin als daarbuiten werden misbruikt. Een paar respondenten beschreven voorbeelden van netwerken waarbij meerdere volwassenen dezelfde kinderen misbruiken en dit weten van elkaar.

Volgens Movisie is de drempel om hulp te zoeken te hoog en zijn de situaties zeer lastig bespreekbaar. De problemen worden bovendien met de 'mantel der liefde' bedekt of genegeerd.