Whitney Houston (48) overleden

De Amerikaanse zangeres Whitney Houston is op 48-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar publiciteitsagent Kristen Foster zaterdag bekendgemaakt. Over de doodsoorzaak liet zij zich volgens het Amerikaanse persbureau AP niet uit.

Houston werd zaterdagavond dood aangetroffen op een hotelkamer in Los Angeles.

Rond 15.45 uur ontvingen de hulpdiensten een noodoproep vanuit het Hilton hotel in Beverly Hills. Hulpverleners die al in het hotel waren slaagden er niet in Houston te reanimeren.

Houston werd even voor 16.00 uur plaatselijke tijd doodverklaard. Haar lichaam zou nog op de kamer op de vierde etage van het hotel liggen. De politie onderzoekt de doodsoorzaak, maar heeft nog geen aanwijzingen voor een misdrijf gevonden.

De zangeres was in Los Angeles vanwege de uitreiking van de Grammy Awards. De uitreiking gaat door, maar zal volgens producer Jimmy Jam een eerbetoon aan Houston worden.

Eerder deze week gaf Houston nog met zangeres Kelly Price een optreden op een pre-party van de Grammy Awards. Houston vond de uitreiking volgens haar mentor Clive Davis de mooiste nacht van het jaar.

Ze was donderdag nog bij repetities voor de show. Volgens iemand die erbij was maar er niet in het openbaar over mag praten zag ze er onverzorgd uit, zweette ze overvloedig en rook haar adem naar drank en sigaretten.

Houston was van halverwege de jaren tachtig tot ver in de jaren negentig een goudmijn voor de muziekindustrie. Ze was een van 's werelds best verkopende artiesten. Ze wist het publiek te overtuigen met een krachtige stem. Haar geluid was geworteld in de zwarte kerk, maar werd door popinvloeden bereikbaar voor de grote massa.

Tegen het einde van haar carrière begon haar drugsgebruik een tol te eisen. Haar albumverkopen kelderden en ze scoorde geen hits meer. Haar ooit serene imago viel in duigen door wild gedrag en bizarre publieke optredens. Ze bekende onder meer cocaïne en pillen te hebben gebruikt. Haar stem werd raspend en schor, waardoor het haar niet meer lukte hoge noten te halen.

Houston is onder meer bekend van wereldhits als I will Always Love You en I'm Every Woman van de soundtrack voor de film Bodyguard, waarin ze zelf een hoofdrol speelde. De laatste jaren haalde ze vaker het nieuws vanwege haar relatieperikelen met Bobby Brown en haar overmatige drugsgebruik.

Update:
Meer informatie toegevoegd. 

Zangeres Whitney Houston (48) overleden
Zangeres Whitney Houston (48) overleden (Foto: ANP)