Bleker en provincies akkoord over natuurbeleid

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) en de provincies hebben een akkoord gesloten over de uitvoering van het nieuwe natuurbeleid. Een aantal provincies lag dwars, maar Bleker hoopt dat alle plooien worden gladgestreken na de afspraken die hij met het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft gemaakt.

In het regeerakkoord is afgesproken dat zevenhonderd miljoen wordt bezuinigd op natuur. Belangrijk onderdeel van deze bezuiniging is het overdragen van verantwoordelijkheden naar provinciaal niveau, onder meer het onderhoud en het beheer van natuurgebieden.

Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Noord-Brabant hadden problemen met deze afspraken. Ze vreesden dat ze er te weinig geld voor zouden krijgen.

Met de nieuwe afspraken die Bleker met het IPO heeft gemaakt kan de uitvoering van het natuurakkoord van start, meent de staatssecretaris. Hij laat weten blij te zijn met de nieuwe stap die is gezet. "Het is een plan dat we ook kunnen realiseren in plaats van er alleen maar over te praten."

Ook Johan Remkes, de voorzitter van het IPO, is positief over het bereikte akkoord. "Deze afspraken geven meer vertrouwen in de uitvoering." De provincies zelf moeten de afspraken nog wel goedkeuren.

Bleker liet vrijdag ook weten dat er niet extra bezuinigd mag worden op de natuur. Tegenover BNR Nieuwsradio zei hij dat als het kabinet komend voorjaar opnieuw gaat bezuinigen, zijn portefeuille buiten schot moet blijven.