Rutte gaat niet in op PVV-meldpunt

Premier Mark Rutte (VVD) wil niet zeggen wat hij vindt van het PVV-meldpunt voor overlast door mensen uit Midden- en Oost-Europa. "Ik lever nooit commentaar op het doen en laten van specifieke partijen", zei Rutte in de Tweede Kamer.

Rutte zei dat de gedoogafspraken van het kabinet bovendien niet gelden voor het Europees beleid. "Op dat vlak hebben we geen afspraken. Het staat de PVV vrij haar gang te gaan, en dat doet de PVV dan ook."

D66-Kamerlid Gerard Schouw had Rutte gevraagd afstand te nemen van het meldpunt, omdat daarmee groepen in de samenleving tegen elkaar zouden worden opgezet. "Dat is verwerpelijk. Bovendien wordt een aantal Europese landen te kakken gezet. De premier moet tegen zijn gedoogpartner zeggen: doe eens normaal man."

De PVV opende het meldpunt woensdag. Het zorgde meteen voor ophef. De Poolse ambassade noemde het initiatief 'schadelijk en beledigend'. Werkgeversvoorman Bernard Wientjes riep de politiek donderdag op afstand te nemen van het PVV-initiatief. Wientjes noemde het meldpunt onverantwoord, omdat de komst van Polen en andere Oost-Europeanen juist goed is voor Nederland.