'Geen bonus voor NS en ProRail'

De top van de NS en ProRail moet afzien van hun bonus, omdat beide spoorbedrijven de afgelopen dagen hebben gefaald. Dat eist Tweede Kamerlid Farshad Bashir (SP) maandag.

"Ze hadden beloofd dat de problemen waren opgelost", brengt de SP'er in herinnering. Ondanks de beloftes kon niet worden voorkomen dat vrijdag en zaterdag een grote chaos op het spoor ontstond na de eerste sneeuw van deze winter. Daarom is een bonus niet op zijn plaats, vindt Bashir.

Ook eist het Kamerlid dat de NS en ProRail diep door het stof gaan voor wat zich de afgelopen dagen op het spoor heeft afgespeeld. Gebeurt dat niet, dan kan de top wat hem betreft vertrekken. Als een welgemeend mea culpa uitblijft, erkennen ze de problemen niet, stelt Bashir. "Dan heeft het weinig zin om met hen door te werken om de problemen op te lossen", redeneert hij.

ProRail heeft zondag overigens al excuses aangeboden voor het ongemak voor de reiziger. "Heel vervelend, wij voelen ons net als de NS verantwoordelijk voor wat er is gebeurd", liet de spoorbeheerder weten.

Als het aan Bashir ligt, houdt de Tweede Kamer nog deze week een debat met minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) over de chaos op het spoor. Ook andere Kamerleden willen een debat. Wanneer dat wordt gehouden, besluiten zij dinsdag.

Schultz heeft al aangekondigd dat ze de NS en ProRail op het matje roept. De bewindsvrouw wil weten hoe het treinverkeer zowel vrijdag als zaterdag hevig ontregeld kon raken. Ze noemt het vreemd dat vorig jaar maatregelen werden aangekondigd, en het bij de eerste de beste sneeuw van deze winter toch weer mis kan gaan.

FNV Bondgenoten wil dat er een parlementair onderzoek komt naar het spoor. Dat laat de vakbond maandag weten via Twitter.


'Geen bonus voor NS en ProRail' (Foto: Novum)