Voor volgende week dooi voorspeld

Het is onzeker of het na deze week blijft vriezen. Volgens weerplaza.nl wordt het vanaf zondag zachter en gaat het 's middags dooien. Oorzaak is een hogedrukgebied dat zuidwaarts trekt.

Deze week is het nog wel volop winter. In de nacht vriest het vaak tot -10 graden en her en der daalt het kwik zelfs tot onder de -15 graden. Vooral maandag- en vrijdagnacht wordt het koud.

Het huidige winterweer komt door een hogedrukgebied dat ten noorden en westen van Nederland ligt. Zachte lucht vanaf de oceaan kan daardoor Nederland niet bereiken.

Het hogedrukgebied trekt dit weekend echter zuidwaarts, waardoor de wind draait van oost naar west tot noordwest, stelt weerplaza.nl. "Zodra dat gebeurt, stroomt zachtere lucht Nederland binnen en gaat de temperatuur in ieder geval 's middags boven het vriespunt uitkomen." De nachtvorst wordt daarnaast flink getemperd.

De zachtere lucht gaat vanuit het noorden Nederland binnenkomen. "Friesland is dus een van de eerste provincies die met maxima boven nul te maken gaat krijgen. Dat maakt de kans op een Elfstedentocht helaas niet groter."

Wanneer de dooi invalt, is afhankelijk van hoe snel het hogedrukgebied beweegt, tekent weerplaza.nl aan. Trekt het langzamer naar het zuiden, dan kan dat meteen weer een volle winterdag extra betekenen.