"Elfstedenroute nog lang niet begaanbaar"

Om 9.30 uur zal de Koninklijke Vereniging de Friesche Elfsteden een persconferentie geven over hoe het ijs ervoor staat. Er is al bekend dat het ijs momenteel onvoldoende is voor een tocht en de komende dagen er alles aan gedaan zal worden om de tocht te laten plaatsvinden. Wat er verder besproken zal worden lees je vanaf 9.30 uur in dit bericht. 

9.30 uur:  Immie Jonkman heet iedereen welkom en geeft Wiebe Wieling het woord. Het doel van de persconferentie is de pers te informeren. Wieling geeft aan dat het een prachtige winter is en dat we pas een week vorst hebben. De voorzitter van de Elfstedentocht geeft verder aan dat de Nederlanders te enthousiast zijn en denken dat bij de eerste vorst gelijk een tocht gereden kan worden. 

9.32 uur:  De Vereniging geeft aan open kaart te spelen om geen geheimzinnigheid te hebben. De Friesche Elfsteden heeft sinds gisteren een twitteraccount en zal daar ook gebruik van gaan maken. 

9.33 uur: Het Noorden van Friesland heeft ijs waar de elfstedentocht over verreden kan worden. Het zuidelijke deel van de route is een stuk slechter. Komende woensdag komen de rayonhoofden weer bij elkaar en daarna vindt een persconferentie plaats. De weersvooruitzichten zijn goed maar de ijsvloer in het zuiden van Friesland geeft de meeste problemen.

9:36 uur: Jan Oostenbrug krijgt het woord, hij is ijsmeester bij de Elfsteden. Hij vertelt dat er nog problemen zijn bij het Slotermeer. Ze gaan proberen vandaag het meer over te steken en de sneeuw weg te vegen. Ook wordt er al gekeken naar een eventueel alternatief voor andere problemen op de route. 

9:39 uur: Oostenbrug geeft aan dat er zomaar nog een week vorst nodig kan zijn om het ijs voldoende te laten aangroeien. Een omslagpunt kan morgen zijn met de volle maan en het eventueel draaien van de wind. Hij geeft verder aan dat de natuur het werk moet doen en er geen gebruik gemaakt gaat worden van hulpmiddelen behalve van eventuele sneeuwschuivers.