Bijna 23 graden vorst in Flevoland

Op veel plaatsen in Nederland is het vrijdagnacht extreem koud geweest met temperaturen rond de -20 graden. In de Noordoostpolder in Flevoland werd met -22,8 de laagste temperatuur gemeten, zegt een woordvoerder van Weeronline.nl zaterdagochtend. In Zeeland en op de Waddeneilanden werd het vrijdagnacht het warmst met 'slechts' -8,6 tot -10 graden.

Het is voor het eerst sinds 8 januari 1985 dat het kwik zo laag stond. Toen werd het in het Gelderse Deelen -24,2 graden. In de afgelopen 55 jaar was het niet meer zo koud in februari. Het record staat op -27,4 dat in januari 1942 werd gemeten in Winterswijk.

De extreme kou is vooral te danken aan het pak sneeuw dat vrijdag viel. Zaterdagnacht wordt het mogelijk opnieuw erg koud met temperaturen rond de -15. Zaterdag overdag schijnt de zon volop en is het -5 graden.

Zondag krijgt Nederland mogelijk te maken met de eerste koudegolf sinds 1997. Daarvoor moet het in De Bilt vijf dagen niet boven het vriespunt uitkomen en moet het overdag minimaal drie dagen 5 graden vriezen en 's nachts temperaturen onder de -10 graden.