Sneeuw en wind spelen ijsgroei parten

De harde wind van de komende dagen zorgt ervoor dat het natuurijs minder snel aangroeit. Bovendien is mede door het laagje sneeuw van maandag de kwaliteit een stuk slechter. Vroege schaatsers moeten daardoor extra voorzichtig zijn, waarschuwt Weeronline dinsdag.

Op veel plaatsen ligt momenteel de eerste ijslaag. Door de lichte sneeuw is de bovenste laag op sommige plaatsen ruw, de harde wind zorgt de komende dagen daarnaast voor veel 'gerimpeld ijs'.

Met name het noorden van het land krijgt te maken met een matige tot vrij krachtige wind. Dat kan onder meer windwakken opleveren. Vrijdag neemt de kans op sneeuw toe waardoor de ijsgroei opnieuw kan worden verstoord.

Toch kunnen schaatsliefhebbers hun schaatsen langzaam uit het vet gaan halen. Meteorologen van Weeronline verwachten voor komend weekeinde op veel plaatsen tien centimeter ijs. De komende nachten blijft het matig tot streng vriezen. De gevoelstemperatuur kan daarbij dalen tot lager dan -20 graden.

Ook na het weekeinde lijkt het koud te blijven. Mogelijk kunnen dan de eerste toertochten worden gereden. In het Groningse Noordlaren wordt dinsdagavond al de eerste marathon op natuurijs gereden.