Komende weken extreme kou in ons land

We kunnen ons opmaken voor een zeer koude periode. Volgende week zaterdag kan de thermometer in het noorden en oosten van ons land zelfs de -15°C aantikken. De dauwtemperatuur lijkt hier zelfs de -30°C te bereiken. Dit blijkt uit de nieuwste weermodellen, zoals gepost in het WKN-forum.

Dankzij de zeer lage dauwtemperatuur is de luchtvochtigheid zeer laag. Het zal dan overal droog blijven, dus geen problemen met sneeuwoverlast.  Morgen en maandag kan er nog een vlokje sneeuw vallen, maar daarna blijft het minstens een week bitter koud.

In Friesland heeft men de gemalen alvast stilgezet, opdat een snelle groei van een strakke ijsvloer wordt gegarandeerd. Of er nog een Elfstedentocht in het vat zit, is helaas nog niet bekend. Na volgend weekend is de verwachting namelijk nog uiterst onzeker.

Update 12.50 uur:
De kouperiode is ook na volgend weekend niet afgelopen. Volgens de nieuwste weermodellen gaat de temperatuur na volgende week zondag nog verder zakken. De temperatuur zal dan tot zeker zondag 12 februari rond de -15°C liggen.