Wilders neemt niets terug van kritiek op Beatrix

Geert Wilders heeft geen spijt van de kritiek die hij uitte op het moskeebezoek van koningin Beatrix in Qatar en Oman. "We hadden absoluut een punt", zei hij in een interview met RTL Z.

Het staatshoofd noemde de kritische uitlatingen van Wilders over de hoofddoek die zij tijdens het staatsbezoek droeg 'echt onzin'. Volgens de koningin is de hoofddoek in de twee landen geen symbool van vrouwenonderdrukking. De PVV-leider is het daar niet mee eens, maar vindt wel dat ook Beatrix 'recht heeft op vrijheid van meningsuiting'.

Vorige week verschenen in diverse media berichten dat ook binnen de PVV-fractie ongenoegen was over de kritiek die Wilders uitte over de koningin. De PVV-leider ontkende dat hij vanuit de fractie bekritiseerd is. "Ik zou het zo nogmaals doen", zei hij over de Kamervragen die hij stelde.

Wilders ging ook in op de affaire rond het Limburgse Statenlid Cor Bosman. Die werd uit de fractie gezet nadat hij in een interne e-mail racistische taal had uitgeslagen over een PvdA'er van Turkse afkomst. "Wat Bosman zei kan niet", zei Wilders. "Ik steun het besluit om hem uit de fractie te zetten"

Het verwijt dat Wilders direct na de affaire niet bereikbaar was voor commentaar begreep hij. "Maar je hoeft niet altijd alle vragen van de media te beantwoorden", zei hij tegen interviewer Frits Wester. Wilders weidde niet uit over waarom Bosman pas een jaar na het versturen van zijn mail uit de fractie werd gezet. "Dat is intern."

De PVV-leider waarschuwde voor de SP, die hij een 'wolf in schaapskleren' noemde. "Ik hou mijn hart vast als ze het ooit voor het zeggen krijgen." Volgens Wilders wil SP-leider Roemer dat Europa een politieke unie wordt en meer geld naar ontwikkelingshulp, iets waar Wilders mordicus tegen is.

Wilders moet binnenkort met coalitiepartijen VVD en CDA om tafel om te praten over extra bezuinigingen die hoogstwaarschijnlijk nodig zijn. Hij schat de kans dat hij eruit komt vijftig procent. "Het worden keiharde onderhandelingen." De PVV wil in ruil voor pijnlijke maatregelen ook dingen terug krijgen, en de partij heeft bovendien zijn 'piketpaaltjes', zoals de hypotheekrenteaftrek die heilig is voor Wilders.

"Ik ga mijn best doen", beloofde Wilders, die niet uitziet naar nieuwe verkiezingen. "Dan komen de SP en de PvdA wellicht aan de macht en gaat het nog slechter met Nederland." Hij noemde dit een rampscenario. "Dan wordt Nederland een land waar je niet zou willen wonen."

Het hele interview terug te zien op de site van RTLZ.


Wilders neemt niets terug van kritiek op Beatrix (Foto: Novum)