Horeca vreest onrust in Amsterdam op 30 april

Het afblazen van het grote Koninginnedagfeest in Amsterdam kan voor problemen zorgen. Dat stelt Ton Poppes, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, dinsdag in het Parool.

Het feest van Radio 538 moest kleiner worden om de veiligheid te garanderen. Nu het evenement helemaal niet doorgaat, vreest Poppes een averechts effect. "Veel activiteiten in Amsterdam gaan niet door op Koninginnedag. Als jonge mensen toch naar de stad komen en zich gaan vervelen, heb je een ander probleem", zegt hij in de krant.

Volgens Poppes is het 'een wetmatigheid' dat rottigheid ontstaat als 'verwachtingen niet worden waargemaakt'. "En dan heb je maar een klein groepje nodig."

Radio 538 besloot maandag om op 30 april geen feest te geven. Het radiostation werd het niet eens met de gemeente. Burgemeester Eberhard van der Laan wil het aantal mensen dat de binnenstad bezoekt op 30 april beperken tot zestigduizend. Alleen het feest van 538 trekt jaarlijks al driehonderdduizend bezoekers.

Een feest bij de RAI als alternatief voor het Museumplein bleek na onderzoek geen optie voor 538. Overigens staat ook een evenement van radiostation SLAM!FM op losse schroeven. Het feest, dat niet langer op het Rembrandtplein mag worden gehouden, verhuist mogelijk naar de Zuidas of het Java-eiland.

De VVD in Amsterdam laat weten teleurgesteld te zijn. De partij gaat vragen stellen aan de raad over de gevolgen van de beslissing.