'Olieterminal Rotterdam gevaar voor omgeving'

Het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell trekt zich weinig aan van de veiligheidsregels en probeert ernstige incidenten bewust achter te houden voor de overheid. Dat zegt een ingewijde maandag in Eenvandaag.

"Bij dit bedrijf komen giftige, kankerverwekkende, explosieve en brandbare stoffen ongecontroleerd vrij. Deze stoffen verdwijnen van het terrein, medewerkers worden daar bewust aan blootgesteld en de overheid wordt niet volledig op de hoogte gebracht", zegt de klokkenluider.

Volgens de ingewijde lekt er op grote schaal benzeen, een kankerverwekkende stof. "Benzeen lekt daar dagelijks, dag in, dag uit, jaar in, jaar uit, continu weg. De ene keer wat meer, de andere keer wat minder maar continu. Dat heb ik gezien, gelezen in interne stukken en dat heb ik het management horen zeggen." Hij noemt het een 'structureel probleem'.

De provincie Zuid-Holland heeft Odfjell qua veiligheid per direct onder curatele gesteld. Het bedrijf moet nu wekelijks gecontroleerd worden. "Ik sluit niet uit dat delen stilgelegd zullen worden", stelt een woordvoerder in Eenvandaag. Het CDA heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan de verantwoordelijke bewindslieden.

Odfjell laat aan Eenvandaag weten zich niet te herkennen in de kritiek en het beeld dat wordt geschetst. Het bedrijf maakte maandag bekend 250 miljoen euro te gaan investeren in modernisering en verbetering van de milieu- en veiligheidsprestatie.

De Arbeidsinspectie maande Odfjell vorige maand al om snel een einde te maken een gevaarlijke situatie in een van de installaties. Er zou een groot explosierisico zijn en er werden stoffen verwerkt die niet voor de installatie geschikt zijn.