Gingrich wint voorverkiezing South Carolina

De Amerikaanse voorverkiezing bij de Republikeinen in South Carolina is zaterdag gewonnen door Newt Gingrich. Hij liet Mitt Romney ruim achter zich, waardoor de strijd voor de Republikeinse presidentsnominatie weer open lijkt.

Na het tellen van 95 procent van de stemmen bleek dat Gingrich in South Carolina, een van de conservatiefste staten van het land, 41 procent van de stemmen had gekregen. Romney eindigde tweede met 27 procent. Rick Santorum kreeg zeventien procent van de stemmen en Ron Paul dertien. De winst van Gingrich, die het bij de caucus in Iowa en de eerste voorverkiezing in New Hampshire niet goed deed, kan betekenen dat de strijd wel eens maanden zou kunnen duren.

Het leek er in eerste instantie op dat Romney de presidentsnominatie van de Republikeinse Partij vrij gemakkelijk in de wacht zou slepen. Hij had de kans drie voorverkiezingen op rij te winnen en daarmee kon de nominatie hem niet ontgaan. Maar wat een nipte overwinning leek in Iowa was uiteindelijk, zo bleek zaterdag, een nipte nederlaag. In New Hampshire boekte Romney wel een ruime winst maar hij verloor de afgelopen dagen snel terrein in de peilingen.

Gingrich heeft zichzelf gepresenteerd als het ware conservatieve alternatief voor Romney, die veel Republikeinen als te gematigd beschouwen. Romney profiteerde eerder van het feit dat de conservatieve stemmen werden verdeeld onder Gingrich, Santorum en Rick Perry. Perry trok zich donderdag echter uit de strijd terug en het zwakke optreden van Santorum in South Carolina legt Gingrich geen windeieren. Als ook Santorum zich uit de strijd zou terugtrekken zou Gingrich daar bij de volgende voorverkiezingen, op 31 januari in Florida, van kunnen profiteren. Gingrich heeft echter niet het geld dat multimiljonair Romney wel heeft en in zijn overwinningsspeech riep hij zijn aanhangers dan ook op geld te doneren en zich bij zijn campagneteam aan te sluiten.

De meeste Democraten zijn blij met de uitslag in South Carolina en zouden een zware strijd die de Republikeinse kandidaat schade kan berokkenen niet erg vinden. Zij zien Romney als de lastigste politieke rivaal voor president Barack Obama, wiens herverkiezing onzeker is vanwege de slechte economische situatie waarin de Verenigde Staten verkeren.


Gingrich wint voorverkiezing South Carolina (Foto: Novum)