SP grootste partij in peilingen

De opmars van de SP zet zich onverminderd voort. De partij van Emile Roemer is zondag voor het eerst de grootste van Nederland in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden krijgt de SP 32 zetels, zeventien meer dan de partij nu in de Kamer heeft.

Vorige week stond de SP in de peilingen nog gelijk met de VVD met ieder dertig zetels. De regeringspartij blijft deze week op dertig staan, CDA en PVV verliezen beide een zetel en komen op respectievelijk twaalf en twintig. Ook de PvdA ziet een zetel verdwijnen en heeft er nu nog zeventien over.

De opmars van de SP is, naast het feit dat Roemer het goed doet als politiek leider, volgens De Hond te danken aan de zorgen die steeds meer mensen hebben over hun eigen financiële positie onder invloed van de recessie en de bezuinigingsplannen van de regering. Vooral mensen met een laag inkomen maakten de overstap naar de SP.

Een jaar geleden scoorde de SP nog zeventien procent van de kiezers met een laag inkomen, nu is dat 32 procent. Bij de middeninkomens telt De Hond een stijging van negen procent. Alle overige partijen leveren op beide fronten in.

Roemer wordt niet alleen gelauwerd door de eigen aanhang, ook een groot deel van de rest van de kiezers zien hem zitten. Een vijfde denkt zelfs dat hij de volgende premier wordt. Bijna twee derde van de ondervraagden ziet hem liever als minister-president dan Job Cohen. Onder PvdA-kiezers is dat aantal met 35 procent opvallend hoog.