Schoonmakers marcheren door Rotterdam

Duizenden schoonmakers nemen donderdag deel aan een 'mars van respect' in Rotterdam. FNV Bondgenoten verwacht een hoge opkomst. De schoonmakers bezoeken twee grote opdrachtgevers in de Maasstad om aandacht te vragen voor hun eisen. Bovendien lopen de drie fractievoorzitters van de linkse partijen mee. Het is de derde stad waar de schoonmakers doorheen marcheren.

De schoonmakers voeren actie voor onder meer een hoger loon. Ook willen ze worden doorbetaald bij ziekte, een reiskostenvergoeding en opleidingen kunnen volgen tijdens werktijd. Er worden volgens hen slechte keuzes gemaakt in de schoonmaakbranche, waarvan zijzelf en het schoonmaakwerk de dupe zijn.

De werkgevers lieten woensdag weten weer te willen praten met FNV en CNV. Wel zouden de gesprekken moeten plaatsvinden op basis van het eerder gedane aanbod om drie procent te investeren in de branche. De eisen van de schoonmakers zouden neerkomen op een investering van twaalf procent.

Met hun aanbod zetten de werkgevers de deur die ze eerder hadden dichtgegooid weer op een kier. FNV Bondgenoten gaf aan in te willen gaan op het aanbod. "En dan gaan we kijken of ze serieus willen onderhandelen, of dat ze bezig zijn met een moonwalk."

Aan de mars van respect nemen Job Cohen (PvdA), Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GroenLinks) deel. "Dat laat zien dat we zelfs tot de landelijke politiek doordringen", zegt Khadija Tahiri, die door de schoonmakers als de president van hun vakbond is gekozen.

De twee afgelopen donderdagen vonden soortgelijke marsen plaats in Amsterdam en Den Haag. In Den Haag namen zo'n duizend schoonmakers deel aan de actie. Kamerleden kregen voorafgaand aan de mars een zogenoemd witboek aangeboden met oplossingen voor hun problemen. Onder de cao vallen zo'n 150 duizend werknemers.