CDA: Rutte wekte valse hoop bij slachtoffers kerk

Premier Mark Rutte (VVD) heeft valse hoop gewekt door te zeggen dat hij priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik alsnog wil laten vervolgen. "Dit is opnieuw een tik in het gezicht van de slachtoffers", zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg woensdag op Radio 1.

Rutte deed de toezegging eind vorig jaar in het televisieprogramma College Tour. Dinsdag schreef minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten in een Kamerbrief echter dat het lastig is om de daders aan te pakken, omdat bijna alle zaken al zijn verjaard. Uit jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens blijkt volgens Opstelten dat er geen ruimte is om deze daders alsnog te vervolgen.

Voor Van Toorenburg is dat geen verrassing. "Dit was al bekend. We hebben in het buitenland al gezien dat vervolging niet mogelijk is. Door de uitspraken van Rutte leek er toch een mogelijkheid te zijn."

De Tweede Kamer houdt woensdag een hoorzitting over het eindrapport van de commissie-Deetman, die misbruikmeldingen in de kerk onderzocht.