SP evenaart VVD in peiling

De VVD staat niet langer als enige partij bovenaan in de peiling van Maurice de Hond. De SP wint deze week een zetel en de VVD levert een zetel in. Daardoor staan beide partijen nu op dertig zetels. De positie van de PVV is flink verzwakt. De partij verliest drie zetels en komt uit op 21.

De SP weet volgens De Hond van alle kanten kiezers te winnen. Zo geeft 27 procent van de PvdA-kiezers uit 2010 aan dat ze nu SP zouden stemmen. Bij GroenLinks en D66 is dat ongeveer tien procent en bij de PVV acht procent. Ook van de VVD (vier procent) en van het CDA (drie procent) weet de SP kiezers te trekken.

Daarnaast weet de partij kiezers goed te binden. Zo geeft 91 procent van de SP-kiezers aan dat ze nu opnieuw SP zouden stemmen. Bij geen enkele andere partij is de kiezerstrouw zo hoog.

De PVV gaat in de peiling al enkele weken achteruit en maakt deze week een val van drie zetels. De partij is volgens De Hond zijn 'electorale magie' aan het verliezen door bezwaren van de achterban tegen de bezuinigingen die de PVV als gedoogpartij mede mogelijk maakt.

De val van deze week zou komen door verdeeldheid over de kritiek van PVV-leider Geert Wilders op de hoofddoek die koningin Beatrix droeg tijdens bezoeken aan moskeeën in de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Eerder deze week bleek al dat ongeveer de helft van de PVV-stemmers vindt dat ze het juist goed gedaan heeft. Landelijk is dat ruim tachtig procent.

De Hond wijst erop dat PVV-kiezers meestal juist achter de uitspraken en standpunten van de PVV gaan staan. Van de PVV-kiezers die niet achter de kritiek staan, geeft slechts de helft aan opnieuw PVV te stemmen. Bij degenen die er wel achter staan is dit tachtig procent.

In de zetelpeiling is verder een zetel winst te zien bij GroenLinks. D66 levert een zetel in. Een opvallende winst is te zien bij de kleine partijen. De Partij voor de Dieren stijgt van twee naar drie en 50Plus van een naar twee.