Tomtom in de fout met privacygegevens

Tomtom is door het College bescherming Persoonsgegevens (CBP) op de vingers getikt over het gebruik van locatiegegevens van gebruikers. Tomtom-kastjes sturen automatisch gegevens door om verkeer en wegen in kaart te brengen, maar volgens de privacywaakhond moet vooraf om toestemming worden gevraagd.

Volgens het CBP zijn locatiegegevens die gekoppeld kunnen worden aan personen persoonsgegevens. Daarvoor geldt dat die niet zomaar verspreid mogen worden. Tomtom vraagt deels wel om toestemming, maar is te vaag over waarvoor de gegevens worden gebruikt.

Tomtom-apparaten die verbonden zijn met internet, zoals applicaties op smartphones, sturen continu informatie naar computers van Tomtom. Offline navigatiekastjes delen gegevens wanneer ze aan een computer worden gekoppeld voor een update.

Volgens het CBP heeft de fabrikant van navigatieapparatuur inmiddels toegezegd de werkwijze vanaf volgende maand aan te passen, zodat wordt voldaan aan de wettelijke eisen. Gebruikers moeten dan instemmen met het versturen van hun gegevens. Tomtom stuurt ook gegevens naar derden, zoals de politie, maar gaat daarbij niet in de fout. Volgens het CBP zijn die gegevens voldoende geanonimiseerd.


Tomtom in de fout met privacygegevens