VVD wil onderzoek naar opheffen publiek net

De kwaliteit van de programma's op de publieke omroep is zover achteruitgegaan dat moet worden onderzocht of Nederland terug kan naar twee publieke zenders. Dat stelt de VVD dinsdag in het AD. De partij heeft minister Marja van Bijsterveldt (CDA) gevraagd hoeveel het opheffen van een van de publieke zenders oplevert.

In het regeerakkoord staat dat als de kwaliteit van programma's achteruitgaat door bezuinigingen er een onderzoek moet komen naar het opheffen van een zender. Volgens de VVD is dat moment aangebroken. "Wij hebben duidelijk voorkeur voor een net minder. We zetten liever in op kwaliteit dan op kwantiteit", zegt VVD-Kamerlid Anouschka van Miltenburg in de krant.

Het schrappen van een van de drie zenders zou de overheid zo'n negentig miljoen euro besparen. De PVV wil nog een stap verder gaan. De partij van Geert Wilders vindt een publieke zender genoeg.

De VVD wil al langer dat het publieke bestel op de schop gaat. Vorig jaar pleitte de partij er nog voor dat er een nieuwe indeling van Nederland 3 komt. Zo moest er meer plaats komen voor regionale zenders.


VVD wil onderzoek naar opheffen publiek net (Foto: Novum)