NAM ontdekt grootste gasveld sinds 1995

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft een nieuw gasveld ontdekt, het grootste op land sinds 1995. Het is gevonden in het noordoosten van Friesland. Er zit naar schatting ruim 4 miljard kubieke meter gas in, aldus de NAM maandag.

De put, met een diepte van ruim 3900 meter, werd geboord tussen augustus en oktober 2011. De NAM denkt voor de zomer te beginnen met de productie. 4 miljard kubieke meter staat gelijk aan het jaarlijks verbruik van 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

De boring is uitgevoerd met de moderne boortoren Synergy vanaf een nieuwe locatie bij het dorp Ee. Het ontdekte veld, Metslawier-zuid genoemd, ligt ingesloten tussen twee gasvelden waar de NAM al uit produceert. De NAM verwacht de komende 15 jaar gas te winnen uit Metslawier-zuid.

"Deze vondst overtreft onze verwachtingen", zegt NAM-directeur Bart van de Leemput. "In combinatie met nieuwe technieken en andere innovaties helpt dit ons om nog meer gas uit bestaande velden te halen en om nieuwe kleine gasvelden te vinden en in productie te nemen."