Boele Staal: banken te veel zwarte schaap

Banken krijgen te veel de schuld van de crisis. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken Boele Staal op BNR Nieuwsradio. "De crisis is ons meer overkomen dan dat mensen willens en wetens dingen fout hebben gedaan."

Niemand heeft de crisis zien aankomen, zegt Staal. "Als ik acht jaar geleden aan parlementariërs had voorgesteld om de niet-aflosbare hypotheken af te schaffen was ik door het parlement naar huis gestuurd. Maar niemand heeft dat toen bedacht. Ik ook niet."

Consumenten hebben volgens Staal, vaak aangewakkerd door de politiek, de oorzaak van de financiële crisis massaal bij de banken neergelegd. "Natuurlijk hebben banken hun aandeel in de crisis gehad. Maar ook de commissie-De Wit heeft aangegeven dat de oorzaak veel breder is."

Staal is het er wel over eens dat 'met de kennis van nu' dingen anders hadden gemoeten. "Natuurlijk als je terugkijkt, dat geldt voor de politiek en de banken, hadden er dingen anders gemoeten." Dat betekent volgens hem echter niet dat één persoon moet 'hangen'.