Nederland verdeeld over vuurwerkverbod

De Nederlandse bevolking is sterk verdeeld in twee kampen als het gaat om de invoering van een vuurwerkverbod. Een krappe meerderheid van 53 procent ziet een verbod niet zitten, 42 procent wil vuurwerk alleen toestaan op centrale plaatsen en vijf procent wil dat al het vuurwerk wordt verboden. Dat blijkt uit een recente peiling van Maurice de Hond.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb pleitte maandag voor het verbieden van legaal zwaar knalvuurwerk. De burgemeester wil binnenkort praten met zijn collega's van de drie andere grote steden om zijn zorgen te delen en samen een vuist te maken richting Den Haag. Hij wees erop dat er steeds meer slachtoffers met ernstige verwondingen zijn.

Hij benadrukte niet voor een totaalverbod te zijn. De Partij voor de Dieren wil dat wel. De partij greep de jaarwisseling ook deze keer aan om te pleiten voor een verbod. In antwoord op soortgelijke vragen bij de vorige jaarwisseling stelde toenmalig minister van Milieubeheer Tineke Huizinga (ChristenUnie) opmerkelijk genoeg dat slechts tien tot vijftien procent van de bevolking voor een verbod zou zijn.

Een verbod lijkt er voorlopig in ieder geval niet te komen. "Een verbod op vuurwerk is onzinnig. Verstandig gebruik van legaal vuurwerk moet kunnen", twitterde verantwoordelijk staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) donderdag.


Nederland verdeeld over vuurwerkverbod (Foto: Novum)