Amsterdamse tandartsen zijn het goedkoopst

Een bezoekje aan de tandarts is in Amsterdam goedkoper dan in de rest van het land. Dat blijkt uit een steekproef van 123tandarts.nl onder ruim 120 tandartspraktijken. Bij zeven van de tien veelvoorkomende behandelingen is een Amsterdamse tandarts goedkoper, meldt de vergelijkingssite maandag.

De verschillen tussen de behandelingen kunnen aardig oplopen. Zo rekent een tandarts in de hoofdstad voor het plaatsen van een implantaat bijna 250 euro, terwijl patiënten in de rest van het land gemiddeld 270 euro kwijt zijn.

Volgens de vergelijkingssite is het niet verrassend dat de Amsterdamse tandarts het goedkoopst uit de bus komt, omdat de hoofdstad de meeste tandartsen per inwoner kent. De prijsverschillen laten zien dat tandartsen meteen met elkaar concurreren.

Het onderzoek is een eerste steekproef, omdat veel tandartsen hun prijzen nog niet hebben vrijgegeven.

Tandartsen mogen sinds zondag zelf bepalen hoeveel ze in rekening brengen voor een behandeling en voor vullingen en kronen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) denkt met dit driejarig experiment de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandartszorg te verbeteren.