Haagse glazenwassers beboet vanwege straatverdeling

Tien glazenwassers in de regio Den Haag-Delft zijn beboet wegens het maken van een verboden kartelafspraak. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zei donderdag dat de glazenwassers straten verdeelden in een nieuwbouwwijk. De boete moet als voorbeeld dienen voor andere glazenwassers die straten toe-eigenen.

Volgens de NMa leidt het onderling verdelen van straten tot grote ergernis bij veel consumenten, die door de praktijk niet bij een andere glazenwasser terechtkunnen. "Met deze zaak maakt de NMa duidelijk dat afspraken over straat- en wijkverdeling niet door de beugel kunnen", zegt bestuurslid van de kartelwaakhond Henk Don.

De glazenwassers hebben per persoon een boete gekregen van duizend euro. "De boetes zijn afgestemd op de beperkte omvang van de overtreding", aldus de NMa over de lage boete. "Daarbij gaat het om kleine eenmanszaken met een geringe omzet."

Het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA), waar de glazenwassers onder vallen, opent binnenkort een openbaar register van glazenwassers. Dit moet de keuzevrijheid voor consumenten groter te maken. De NMa is enthousiast. "Uiteraard moet dit niet concurrentiebeperkend werken", schrijft de NMa. "Voor elke bonafide glazenwasser moet het mogelijk zijn deel te nemen aan dit register.


Haagse glazenwassers beboet vanwege straatverdeling (Foto: Novum)