Wolverine-piraat krijgt een jaar gevangenisstraf

De man die in 2009 een onafgemaakte versie van X-Men Origins: Wolverine online zette, is door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. De rechter noemde zijn handelen 'zeer ernstig', schrijft het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter.

De veroordeelde beweerde de illegale versie van de superheldenfilm met Hugh Jackman, waaraan nog allerlei speciale effecten ontbraken, ergens in zijn buurt The Bronx in New York te hebben gekocht. Vervolgens plaatste hij de film ruim een maand voor de première op internet. De verkoper van de illegale kopie is nooit getraceerd.

"De hier opgelegde gevangenisstraf is een duidelijk signaal naar potentiële internetpiraten", zegt een federale openbare aanklager. "Het ministerie van Justitie zal dieven van het intellectuele eigendom van dit land vervolgen en aanklagen."

Nadat de man zijn illegale film op internet had gezet, werd hij door producent 20th Century Fox gesommeerd de film van zijn site te halen. Dat gebeurde een dag na plaatsing ook, maar toen was de film al door talloze andere sites overgenomen.

Hoewel internetpiraterij doorgaans als schadelijk wordt gezien voor nog te verschijnen films, bracht X-Men Origins: Wolverine uiteindelijk wereldwijd zo'n 373 miljoen dollar op. Hierdoor vroegen vele critici zich openlijk af of de hype rond de illegale kopie de filmopbrengsten wellicht had gestimuleerd.