'Lijst gevaarlijke snelwegen incompleet'

De lijst met onveilige snelwegen die van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) veilig moet worden gemaakt voordat er 130 kilometer per uur kan worden gereden is incompleet. Dat meldt RTL Nieuws op basis van politiecijfers.

Op zes zogeheten 'black spots' gaat de snelheid wel omhoog, maar worden geen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Het gaat om de A1 tussen Deventer-Oost en Bathem, de A28 tussen Rouveen en Hasselt-Rouveen, de A58 tussen Middelbeers en Moergestel, de A6 tussen Sneek en St. Nicolaasga, de A28 tussen Ruinerwold en tankstation Lagerveen en de A7 tussen Edam en tankstation Kruisoord.

Volgens het ministerie zijn de zes gevaarlijke plekken wel bekeken bij de totstandkoming van de risicocijfers van Schultz. Waarom die niet zijn opgenomen in de lijst van gevaarlijke snelwegen is onduidelijk.

Maandag schreef Schultz aan de Kamer dat een deel van de wegen waar nu bij wijze van experiment 130 kilometer per uur mag worden gereden, nog niet geschikt is voor die hogere maximumsnelheid. Het gaat onder meer om de A7 tussen Hoorn en de Afsluitdijk waar nog maatregelen moeten worden getroffen om de veiligheid te verbeteren.

Schultz schrijft dat zij bij de selectie van de acht trajecten voor het experiment heeft getracht een doorsnede te maken die de kwaliteit van het wegennet weerspiegelt, zodat 'een goed beeld ontstaat van de verwachte effecten'.

Tijdens een debat over de verhoging van de maximumsnelheid zei Schultz vorige week dat op twintig procent van de wegen waar volgend jaar 130 mag worden gereden, nog aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn. De Kamer debatteert dinsdag opnieuw over de verhoging van de maximumsnelheid.