Leger SyriŽ in gevecht met muitende soldaten

Het Syrische leger is zondag op verschillende plaatsen in Syrië in gevecht geraakt met gedeserteerde militairen die zich zichzelf het Vrije Syrische Leger noemen. De gevechten speelden zich af in Kfar Takharim in het noordwesten en bij Busra al-Harir en enkele andere plaatsen in het zuiden, melden Syrische activisten.

De Lokale Coördinatiecomités, die de protesten tegen president Bashar Assad in Syrië organiseren, meldden zondag minstens achttien doden. De berichten konden niet geverifieerd worden omdat Syrië de meeste buitenlandse journalisten heeft weggestuurd en de bewegingsvrijheid van Syrische verslaggevers heeft beperkt. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds half maart in Syrië al meer dan vierduizend mensen gedood.

Oppositieactivisten hadden voor zondag, de eerste dag van de werkweek in Syrië, opgeroepen tot een algemene staking, om het regime onder druk te zetten het leger uit de steden terug te trekken en gevangenen vrij te laten. De coördinatiecomités meldden dat veiligheidstroepen winkels openbraken om winkeliers te dwingen hun zaken open te houden. Inwoners van de Damascus verklaarden dat winkels, scholen en bedrijven zondag gewoon open waren.