Verhagen: Renteaftrek bespreekbaar

Alles is bespreekbaar bij de onderhandelingen in de gedoogcoalitie over extra bezuinigingen. Dat liet vicepremier Maxime Verhagen (CDA) vrijdag blijken na de ministerraad.

Verhagen wilde niet ingaan op de vraag of er inderdaad meer bezuinigd moet worden, en zo ja hoeveel. Dat wordt pas in het voorjaar besloten, op basis van voorspellingen die het Centraal Planbureau dan publiceert. "Die discussie voeren we in het voorjaar en niet nu."

Tegelijkertijd zei Verhagen dat de tijd van gemakkelijke besluiten voorbij is. "Politieke partijen gaan natuurlijk uit van hun verkiezingsprogramma, maar nu komen we er niet meer met voorlezen uit het eigen programma." Voorheen onbespreekbare ingrepen, bijvoorbeeld op de woningmarkt, kunnen aan de orde komen, liet Verhagen blijken. "Ook bij heilige huisjes kan het voorkomen dat het dak lekt. Dan moet je dus maatregelen nemen."

De Telegraaf meldde vrijdagochtend dat het kabinet vijf tot tien miljard extra gaat bezuinigen. Dat bericht was voor PVV-leider Geert Wilders reden om Verhagen op te bellen, terwijl die onderweg was naar de ministerraad. "Hij vroeg: waarop is dat gebaseerd? Ik zei dat ik dat net zo goed aan hem kon vragen, en dat het in elk geval niet in de ministerraad was besproken." Dat antwoord was volgens Verhagen voldoende voor Wilders.


Verhagen: Renteaftrek bespreekbaar (Foto: Novum)