Schippers wil concurrentiestrijd huisartsen

Patiënten moeten makkelijker van huisarts kunnen veranderen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil op die manier een concurrentiestrijd tussen de artsen ontketenen. Ze heeft de Nederlands Zorgautoriteit (NZA) gevraagd om te onderzoeken hoe dat georganiseerd kan worden, schrijft het NRC Handelsblad zaterdag.

Schippers wil onder meer dat het inschrijfgeld wordt afgeschaft en dat patiënten alleen nog maar betalen per behandeling. Huisartsen zullen daardoor ook buiten kantooruren gaan werken, hoopt de minister. Het zou de markt kunnen openbreken.

De huisartsen zien niets in het plan van Schippers. "Als we aan klantenbinding moeten doen, zullen we in de verleiding komen om meer behandelingen te bieden dan nodig is want dát is wat patiënten vragen", zegt Bart Mijman, voorzitter van de Amsterdamse huisartsen. "Nu stelt de huisarts de patiënt vaak gerust en stuurt hem zonder behandeling naar huis."

De artsen benadrukken daarnaast dat een langdurige binding met patiënten waardevol is. Het creëert een vertrouwensrelatie. Schippers wil juist dat patiënten niet gebonden zijn aan een huisarts maar per klacht voor de beste huisarts gaan.