'Privatiseren gevangenis levert geen besparing op'

Het privatiseren van gevangenissen leidt niet tot een daling van de operationele kosten voor onder meer personeel, voedsel en vervoer. Dat blijkt uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum dat Nieuwsuur in handen heeft.

In het regeerakkoord staat dat het kabinet privatisering van 'relevante taken' van het gevangeniswezen gaat voorbereiden om kosten te besparen. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie zou de ervaringen met privatisering van het gevangeniswezen in verschillende landen onderzoeken.

Uit het onderzoek zou echter ook blijken dat het nog maar de vraag is of de bouw van gevangenissen goedkoper is als dit wordt overgelaten aan een commercieel bedrijf. Minder goede gebouwen vragen immers meer onderhoud en dan is het financiële voordeel ook minder groot.

Directeur Jeroen van der Poel van het beveiligingsbedrijf G4S, dat nu al bewakingspersoneel levert en graag hele gevangenissen wil runnen, stelt in een reactie dat privatisering van gevangenissen wel degelijk leidt tot kostenbesparingen. "We werven sneller en tegen lage kosten onze mensen. Dat komt omdat we dat in een heleboel verschillende markten efficiënt hebben georganiseerd." In Groot-Brittannië zou GS4 met de privatisering van de gevangenissen 5 tot 20 procent hebben bespaard.


'Privatiseren gevangenis levert geen besparing op' (Foto: Novum)