Recordaantal faillissementen in horeca

De horeca krijgt dit jaar een recordaantal faillissementen te verduren. Tot en met november moesten al ruim vijfhonderd restaurants, cafés en hotels dicht, schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag.

"Terwijl het hoogtepunt van de faillissementsgolf in het bedrijfsleven en detailhandel allang achter ons ligt, blijft het in de horeca stijgen", ziet een woordvoerder van faillissementsdossier.nl. Vorig jaar gingen nog 443 zaken op de fles. In het jaar daarvoor stokte het aantal al op 334.

Ondernemers houden het meestal twee tot drie jaar vol, voordat de rode cijfers hen de das om doen. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland komt dat omdat zij zo lang mogelijk willen teren op hun vermogen. "Hun kapitaal zit vaak in het pand. Als zij stoppen, is de zaak meestal onverkoopbaar en hebben ze niks. Want er staan al zoveel horecazaken te koop."

Volgens horecamakelaars staan er momenteel zo'n 2500 bedrijven te koop. Dat is vijf tot tien procent meer dan vorig jaar. Naar verwachting zal dit aantal in de komende maanden oplopen.


Recordaantal faillissementen in horeca (Foto: Novum)