Oekraïense militairen inspecteren Nederland

Een team van negen Oekraïense militairen heeft vorige week twee inspecties uitgevoerd bij de Nederlandse krijgsmacht. Dat gebeurde in het kader van een verdrag dat nog stamt uit de Koude Oorlog, meldt het ministerie van Defensie maandag.

Als NAVO-lidstaat ondertekende Nederland in 1990 een verdrag, waarin onder meer een maximum werd afgesproken voor het aantal wapens, tanks, gevechtsvliegtuigen en aanvalshelikopters. Destijds werd nog gevreesd voor een verrassingsaanval op grote schaal. Het verdrag moest die angst temperen.

Om na te gaan of de opgegeven aantallen kloppen, hebben alle landen inspectieteams opgesteld. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft een geheim schema waarin de teams aan verschillende landen worden gekoppeld voor een inspectie.

"De leden van zo'n team weten niet wanneer hun volgende bezoek is, ze kunnen op ieder moment worden opgepiept met de mededeling dat ze de volgende dag op het vliegveld moeten staan."

Ook voor het bezochte land is het niet bekend wanneer de inspectie wordt uitgevoerd. "Wij wisten alleen dat team nummer 143 langskomt, we wisten aanvankelijk niet eens dat het team uit de Oekraïne komt."

De Oekraïners controleerden het aantal conventionele wapens bij de gemechaniseerde brigade in Havelte en een materieelcomplex in Oudemolen. In het kader van dit verdrag voerde Nederland vorige maand nog een inspectie uit in de Oekraïne.

Het oorspronkelijke doel van het verdrag is volgens het ministerie al lang gehaald, maar toch zouden de inspecties nog steeds van belang zijn. Het zou een van de weinig mogelijkheden zijn om oog te houden op de bewapening in landen om de NAVO heen. Ook zou het een middel zijn om in contact te blijven met deze landen.