EU blij met doorbraak in BelgiŽ

De Europese Unie is blij met de doorbraak die in België is bereikt over de begroting voor 2012. Hoofd monetaire zaken Olli Rehn kondigde zondag aan dat de EU de begrotingsafspraken tegen het licht zal houden om te beoordelen of die voldoen aan zijn aanbevelingen.

Formateur Elio Di Rupo toonde zich zondag vol vertrouwen dat het akkoord over de begroting aan de vereisten voldoet en de financiële markten gerust zal stellen. De begroting vertoont een tekort van 2,8 procent van het bruto binnenlands product, wat binnen de grenzen van de EU valt. Verder zijn 11,3 miljard euro aan geplande bezuinigingsmaatregelen een belangrijke stap naar een sluitende begroting in 2015.

De Waalse socialist verwacht deze week een grote coalitie tot stand te kunnen brengen van Vlaamse en Waalse socialisten, christendemocraten en liberalen. "Wij moeten nog aan verscheidene kwesties werken en hopen dit binnen de kortst mogelijke tijd af te ronden", zei Di Rupo.

België heeft sinds 13 juni 2010 een demissionaire regering. Diverse pogingen om tot een regeerakkoord te komen liepen spaak. België kwam daar lang mee weg, maar afgelopen week verlaagde Standard and Poor's de kredietwaardigheid van het land, waardoor het opeens veel duurder dreigde te worden om geld te lenen om de tekorten te dekken. Bovendien dreigde de EU met financiële sancties als de begroting niet binnen de perken werd gebracht en België geen maatregelen trof om de staatsschuld te beperken en groei te stimuleren. 'Er was druk van de EU', zei Di Rupo.