Arabische Liga voor sancties SyriŽ

De Arabische Liga heeft zondag ingestemd met stevige sancties tegen Syrië. De Liga hoopt daarmee het regime van de Syrische president Bashar Assad onder druk te zetten om een eind te maken aan de gewelddadige onderdrukking van betogers. Damascus noemde de sancties verraad van de Arabische solidariteit.

Negentien van de 22 lidstaten van de Arabische Liga stemden in met de strafmaatregelen, aldus de Qatarese minister van buitenlandse zaken op een persconferentie in Caïro. Er worden geen zaken meer gedaan met de Syrische centrale bank en er wordt door Arabische regeringen geen geld meer gestoken in projecten in Syrië. Het is niet eerder voorgekomen dat de Liga dergelijke zware maatregelen treft. "We beogen lijden voor het Syrische volk te voorkomen", aldus Bin Jassim.

Als Syrië instemt met een waarnemersmissie en een vredesplan zoals dat opgesteld is door de Liga dan kan er opnieuw worden gekeken naar de sancties, zei secretaris-generaal Nabil Elaraby. "We roepen Syrië op snel het Arabische initiatief goed te keuren", aldus Elaraby.

Syrië staat onder grote druk om een eind te maken aan het bloedige neerslaan van de opstand in het land. Volgens de Verenigde Naties zijn al meer dan 3500 mensen om het leven gekomen sinds de opstand in maart begon. Of de sancties voldoende zijn om een eind te maken aan het geweld is niet duidelijk. Velen vrezen dat het land afglijdt naar een burgeroorlog.